Taký bežný človek sa ráno zobudí, prežije si svoj deň hygienou, cestovaním, prácou, jedením a využívaním domácich zábavných, no i potrebných elektrospotrebičov. Zamyslí sa taký človek vlastne nad tým, aká je aj pre jeho život dôležitá taká ropa a jej zásoby? Zrejme iba občas, veď taký bežný človek má dosť čo rozmýšľať sám o sebe a svojom okolí. A zrejme je to tak aj lepšie, pretože inak si uvedomíme hrôzu prinášajúci fakt, že ropa má svoje zásoby, no každým dňom sa jej minie po celom svete obrovské množstvo!
průmyslová budova
Výstižne sa dnešná doba môže označiť ako: Doba ropná.
Zoberme si fakt, že na výrobu elektriny sa minie zakaždým až 7 % ropy. 7 % sa možno nezdá ako veľka časť, ale ak sa zamyslíme nad tým, koľko ľudí v celom civilizovanom svete každým dňom, každou minútou využíva elektrickú energiu, tak sa predsa tej ropy musí minúť obrovské množstvo!
A to som zatiaľ uviedol iba jeden príklad jej využitia.
Je veľmi dôležitou súčasťou, palivom, ktoré sa využíva k doprave. Takisto sa využíva v chemickom priemysle, kde sa pomocou nej vyrábajú plasty. Už len v takej jednej izbe každý z nás nájde výrobok, ktorý obsahuje plast. Dokonca sa z nej vyrába aj určitý druh liekov a hnojivo.
stará fabrika
Ropa je v dnešnom svete stále veľmi vzácna surovina, pretože ak by jeden štát prišiel o jej zásoby či prívoz, v podstate by to pre štát a jeho občanov znamenalo koniec civilzovaného života takého, ako ho poznáme. Už len z takou elektrinou by sme sa museli zrejme nadobro rozlúčiť. Každá zem sa bojí toho, aby nebola obeťou nedostatku ropy. K jej dosiahnutiu sa dá ľahko vyvolať i vojnový konflikt, kedy jedna zem chce zobrať zásoby ropy tej druhej zeme. Veď ropa je pre dnešnú modernú civilizáciu potrebná, ako pre človeka voda. Nielen že by sme sa bez nej prestali rozvíjať, ale hrozil by pravdepodobný zánik.Nedostatok ropy by viedol ku kríze. Takisto ak sa minú zásoby celého sveta, nastala by celosvetová kríza.