Chcela by som sa povenovať veľmi aktuálnej téme akou je vzdelanie v zahraničí. Myslím, že povedomie o tomto štúdiu sa veľmi zvýšilo a tak isto narástol aj záujem o neho. Či už ide o celé štúdium v zahraničí alebo o program Erasmus. Tento typ štúdia vám dá veľmi veľký rozhľad a poskytne množstvo nenahraditeľných skúsenosti.

kniha

Celkovo štúdium v zahraničí má určite vyššiu úroveň ako vzdelanie u nás. Školy sú omnoho kvalitnejšie a aj organizovane modernejšie. Záleží to samozrejme od konkrétnych škôl. Obľúbenou voľbou štúdia sú napríklad Dánsko, Česká republika alebo aj Portugalsko. Pri Erasme je záber samozrejme širší. Ľudia si vyberajú krajiny ako Poľsko, Taliansko, Portugalsko a mnoho iných.

Česká republika

Ak sa pozrieme na štúdium v Českej republike môžeme povedať, že je určite najrozšírenejšie. Keďže sa ľudia nemusia veľmi jazykovo prispôsobovať a kvalita štúdia je vyššia. Najobľúbenejším školami je napríklad Karlova univerzita v Prahe alebo Masarykova univerzita v Brne. Záleží to samozrejme od toho aký odbor študujeme.  Najobľúbenejším smerom je určite medicína, keďže sa kvalita výrazne líši.

učení

Čo sa týka medicíny prevládajú univerzity v Prahe, Brne či v Olomouci. Samozrejme je ich viac ale spomenula som tie najobľúbenejšie. Obľúbeným miestom pre náročnejších je Nemecko. Tam už je ale úroveň veľmi prevyšujúca Slovensko a musíte sa pripraviť na takúto náročnosť štúdia. Pred výberom sa musíte poriadne zamyslieť a vhodne si určiť aké máme naozaj schopnosti.
Hoci štúdium nie je jednoduché môžete spoznať novú krajinu, kultúru a ľudí. Získať neoceniteľné skúsenosti a nájsť si v danej krajine prácu. Tak isto existujú rôzne štipendiá, ktoré zahraničné školy ponúkajú. Určite vám finančne pomôžu keďže sa ceny potravín a iných výrobkov v iných krajinách líšia. Každopádne si určite porovnajte jednotlivé školy medzi, ktorými sa rozhodujete. Nerozhodujte sa unáhlene a nechajte si na to dlhší čas.