Podnikanie predstavuje slobodu vo vlastnej činnosti. Podľa zákona je podnikanie charakterizované ako sústavná činnosť, ktorú môže vykonávať právnická osoba, teda právnický subjekt (ak konáte v mene nejakej spoločnosti alebo organizácie, napr. s. r. o.) alebo ako fyzická osoba, teda živnostník. Na Slovensku je viac rozšírená práve ten druhý prípad. Čiže máme viac podnikajúcich živnostníkov. Takisto platí, že túto činnosť musíte vykonávať len vo vlastnom mene a za svoje rozhodovanie a činy nesiete aj istú zodpovednosť. Pri právnických osobách sa tiež hovorí o takzvanom ručení. Platí to najmä pri obchodných spoločnostiach. Aké podmienky musia byť splnené, aby ste sa mohli vybrať cestou podnikania? Všeobecnými podmienkami sú dovŕšenie plnoletosti, právna bezúhonnosť, a samozrejme, spôsobilosť na právne úkony. Ak sa bavíme o živnosti, tu sa podmienky líšia od typu zvolenej živnosti.

firma

Aké sú hlavné nevýhody podnikania?

Ak zvažujete stať sa podnikateľom musíte rátať s tým, že vám to zoberie veľkú časť aj z vášho súkromného života. Vaše koníčky sa nahradia nad pracovaním nad novými projektami a jeho realizáciou. Pretože ak sa chcete na trhu uchytiť, musí byť vás nápad viac než len dobrý. Na začiatku podnikania sa musíte tiež vybaviť trpezlivosťou a vytrvalosťou. Budete zažívať aj kopu stresových situácií, pre to je dobré byť voči nemu odolný a vedieť s ním bojovať. Musíte konať zodpovedne, poznať určité zákony a právne normy a podľa nich sa riadiť. A vždy je tu isté percento, že na tom nemusíte zarobiť. Preto je potrebné si do veľmi dobre zvážiť a premyslieť do posledných detailov.

podnikateľ

Aké sú hlavné výhody podnikania?

O podnikaní je známe, že je to flexibilná činnosť, v ktorej máte voľnú ruku a sami rozhodujete o všetkom. Je to hlavný prostriedok na zrealizovanie svojich snov, myšlienok a nápadov. Robíte odkiaľkoľvek chcete, koľko chcete, kedy chcete a na čom chcete pracovať. Nie ste ovplyvňovaný žiadnym nadriadeným a nemusíte si tam odsedieť celú pracovnú dobu pri jednej a tej istej činnosti. Navyše ste si istý, že nestrácate čas tým, čo vás nebaví. No, aj tak mnoho ľudí odradí najmä to, že nemajú vhodné sídlo pre svoju spoločnosť. Ak aj vy patríte k nim pozrite si aktuálnu ponuku na výhodné virtuálne sídlo spoločnosti. Získate tak lukratívne sídlo pre svoje podnikanie a pracovať môžete odkiaľkoľvek. Je to rýchla a jednoduchá cesta najmä pre začínajúcich podnikateľov a podnikateľky.